rumianek

Rumianek pospolity to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych, rosnąca dziko w wielu regionach świata, również w Polsce, szczególnie na zachodzie kraju. Uprawiany także jako roślina lecznicza.

Roślina bardzo popularna i lubiana ze względu na swój urzekający aromat, piękne delikatne kwiaty, które pojawiają się od końca maja i kwitną do sierpnia lub początków września oraz właściwości lecznicze – skuteczne, a zarazem łagodne i świetnie tolerowane nawet przez organizm dziecka.

Koszyczki rumianku – pachnące lekarstwo

Surowcem zielarskim są koszyczki rumianku (Flos Chamomillae), zawierające dużą ilość olejku eterycznego, cenne flawonoidy, pochodne kumarynowe, cholinę ,sole mineralne. Świeże lub suszone, stosowane z reguły w postaci naparów używanych zarówno wewnętrznie i zewnętrznie, są znane ze swoich rewelacyjnych właściwości przeciwzapalnych, antyseptycznych, rozkurczowych, łagodzących, uspokajających.

Rumianek na skórę

Rumianek to jeden z najpopularniejszych składników stosowanych w kosmetyce i dermatologii. Jest niezastąpiony przy leczeniu trudno gojących się ran, przy stanach zapalnych skóry i błon śluzowych, oparzeniach, owrzodzeniach, a także przy alergiach skórnych i trądziku. Ekstrakt z rumianku występuje jako komponent kremów do pielęgnacji skóry wrażliwej oraz kosmetyków dla dzieci i niemowląt.

Herbatka z rumianku – łagodny sposób na bóle brzucha i infekcje

Rumianek stosowany wewnętrznie pomaga przy problemach trawiennych, przy skurczach mięśni gładkich, przy infekcjach górnych dróg oddechowych (inhalacje), wewnętrznych owrzodzeniach. Napar z rumianku w postaci łagodnej herbatki łagodzi bóle brzucha i kolki, także u małych dzieci. Wypity przed snem koi nerwy i pomaga zasnąć.

Inne zastosowania rumianku

Choć rumianek kojarzy się głównie z pięknie pachnącymi kosmetykami i skutecznymi lekami ziołowymi, niektórzy wykorzystują także jego niepowtarzalny, delikatny smak i traktuje jako kulinarna inspirację. Ziele rumianku wspaniale wzbogaca smak słodkich, delikatnych ciast i ciasteczek, wiele osób ceni sobie też wspaniałe połączenie naparu rumiankowego z ciepłym mlekiem i miodem.