chmiel

Chmiel zwyczajny, pnąca bylina z rodziny konopiowatych, potocznie kojarzony jest z piwną goryczką. Jest to jednak roślina o szerszym zastosowaniu, nie tylko w zakresie produkcji złocistego trunku, ale także w ziołolecznictwie. W Polsce spotykamy głównie dziko rosnący i uprawiany na plantacjach chmiel zwyczajny – popularny Humulus lupulus, występujący w dwóch odmianach: chmiel goryczkowy i chmiel aromatyczny.

Chmiel jako lekarstwo

Szyszki chmielu wykazują właściwości uspokajające, lekko usypiające, moczopędne oraz antyseptyczne.

Napar z chmielu zaleca się osobom cierpiącym na schorzenia układu moczowego i nerek. Natomiast łatwa do przyrządzenia domowym sposobem nalewka z szyszek chmielu (około 130 g szyszek chmielowych zalewa się 2 szklankami spirytusu 50%, szczelnie zamyka i odstawia na około 1 miesiąc) jest idealnym środkiem nasennym, który ukoi nerwy i uśpi w sposób łagodny i naturalny; należy przyjmować kilka kropli rozpuszczonych w łyżce wody tuż przed snem.

Zewnętrznie chmiel stosowany jest najczęściej do pielęgnacji włosów, w postaci szamponów i odżywek na bazie szyszek chmielowych. Ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze szyszki chmielowe są jednocześnie pomocne w zwalczaniu łupieżu.