berberys

Berberys pospolity (inaczej także zwyczajny) to liściasty krzew o pięknych, czerwonych, różowoczerwonych, pomarańczowoczerwonych lub złocistozielonych liściach, będący ozdobą wielu ogrodów. Popularności berberysu sprzyja fakt, że roślina ta jest bardzo odporna i niewymagająca. Występujący w wielu odmianach berberys znajduje także zastosowanie także w ziołolecznictwie, kosmetyce i w kuchni.

Berberys zwyczajny w medycynie naturalnej

Dobroczynne właściwości berberysu zwyczajnego znane są od starożytności. Na przestrzeni wieków stosowano roślinę jako remedium na rozmaite plagi, malarię, żółtaczkę, schorzenia wątroby, szkorbut.

Surowcem leczniczym i spożywczym berberysu pospolitego są owoce, liście, kora i korzenie. Jagody berberysu, ze względu na bogactwo zawartej w nich witaminy C, soli mineralnych, pektyn i witaminy E podnoszą odporność organizmu, leczą infekcje, są skuteczne w zakażeniach bakteryjnych, nieżytach górnych dróg oddechowych, stanach gorączkowych. Zawierają też rutynę, która uszczelnia naczynia włosowate, zapobiegając podskórnym wylewom i krwawieniom z nosa. Owoce berberysu spożywa się zwykle w formie suszonej lub w postaci smacznej, kwaskowej konfitury.

Kora i korzenie mają właściwości antybiotyczne, natomiast napar z liści berberysu stosuje się w kamicy żółciowej, zaburzeniach gastrycznych, problemach z wątrobą.

Pomimo tak różnorodnych korzystnych właściwości, obecnie nie zaleca się stosować dłuższych kuracji z udziałem berberysu pospolitego, ponieważ odkryto, że substancja aktywna zawarta w tej roślinie – berberyna – mimo swej dobroczynnej mocy przeciwzapalnej, obniżającej poziom cholesterolu, przeciwdepresyjnej – ma tendencje do odkładania się w organach wewnętrznych.

Berberys pospolity – Zastosowanie w kosmetyce

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by na stałe włączyć berberys zwyczajny do programu pielęgnacji urody. Wyciąg z berberysu pospolitego ma właściwości bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, rozjaśnia przebarwienia, łagodzi stany zapalne, nawilża i wygładza skórę. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i flawonoidów jest naturalnym antyoksydantem, wspomaga likwidowanie przebarwień, stanowi tez naturalny filtr przeciwsłoneczny.

Berberys zwyczajny w kuchni

Owoce berberysu pospolitego są rzadziej spotykanym, ale wysoko cenionym surowcem spożywczym. Dojrzałych jagód używa się do produkcji wyśmienitych konfitur, soków, syropów, dżemów, a także wyśmienitych win i nalewek.