anyz

Mówiąc o anyżu, wstępnie musimy rozróżnić dwie odmienne rośliny, należące do odmiennych rodzin: biedrzeniec anyż z selerowatych oraz anyż gwiaździsty (badian) zaliczany do cytryńcowatych.

Biedrzeniec i badian – czym się różnią?

Obie rośliny mają intensywny, słodko-pikantny korzenny aromat, jednak owoce biedrzeńca należą do nieco łagodniejszych w smaku. To przede wszystkim tę przyprawę znajdziemy w słodkich ciastach i deserach, ale dodaje się ją również do drobiu, ryb i dań warzywnych. Na bazie anyżu wytwarza się także słynne alkohole: ouzo, Sambuca, kontuszówka, pastis i inne.

Anyż gwiaździsty, bardziej wyrazisty i pikantny, znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni chińskiej i wietnamskiej oraz hinduskiej. Badian jest jednym z najważniejszych składników przyprawy pięciu smaków. Znakomicie podkreśla smak mięs przygotowywanych na sposób orientalny.

Właściwości lecznicze anyżu

Jednak szerokie zastosowanie kulinarne to nie wszystko, zwłaszcza jeśli chodzi o ostrzejszy w smaku anyż gwiazdkowy. Roślina ta ma wyjątkowe właściwości lecznicze – przede wszystkim w zakresie regulacji funkcjonowania układu trawiennego: działa rozkurczowo, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesza przemianę materii, dlatego też jest często spotykanym składnikiem herbatek detoksykujących i przeciwdziałających wzdęciom.